100 g. smör
3 dl. mjölk
½ tsk salt
1dl.socker
ev.2tsk.kardemumma
ca:9 dl vetemjöl
2dl.marsankräm el.vaniljsås till fyllning
1 ägg till pensling
50 g smör+ 1½dl strösocker till garnering
Smula sönder jästen i en bunke,smält matfett i en kastrull på svag värme.Tillsätt mjölk.Låt blandningen bli fingervarm.Häll den ljumma vätskan över jästen så den löser sig.
Tillsätt salt,socker o ev.kardemumma.Mät mjölet genom att hälla den direkt från påsen.Tillsätt drygt2/3 av mjölet.
Arbeta degen kraftigt med en träsked ca:8 min.Tills degen blir blank,smidig & släpper från kanten.Jäs under duk ca:30 min.till dubbel strl.
Arbeta ihop degen & ta sedan upp den på mjölat bakbord.Tillsätt mer mjöl om det behövs & arbeta degen smidig.
Dela degen i två delar.Rulla ut en bit deg till en längd & dela den i 12 lika stora delar.Rulla till släta bullar på en plåt med bakplåtspapper på.Låt jäsa 15 min.
Häll vaniljkräm i en spritspåse.Gör en grop i mitten av varje bulla & fyll med kräm.Låt bullarna jäsa ytterligare 10 min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg & grädda mitt i ugnen 5-10 min.Låt bullarna svalna på galler under duk.
Efter gräddningen penslas bullarna med smält smör & doppas i strösocker.
De ser ju underbart goa ut men, nej... jag har inte tid just nu. Fast har du lust så får du gärna skicka några hit ner till södern ;))
SvaraRaderaFast jag sparar receptet för kommande ledigheter.
Kram Allis
Såna har jag gjort en gång...dom blev döbakade ;D
SvaraRaderaGodmorogn!
Vad gott det ser ut, ha en trevlig helg/ Sabina
SvaraRaderaGött, måste testa!!!!
SvaraRaderaOh vad smaskens det ser ut...mums
SvaraRaderaKram Jenny